Återgå till listan

Slöjdblogg läsår 19/20 den 7 juni 2020

Nuu så...är det snart lov!

Hoppas att ni har uppskattat och haft nytta av Terminsplanera under slöjdåret som gått.

Själv är man ju såklart jävig när jag säger att jag har mycket nytta av portalen. Framför allt uppskattar jag att kunna lektionsanteckna och ”förbedöma” innan jag överför de summativa bokstavsbedömningarna och de formativa lektionskommentarerna till den obligatoriska lärportalen Infomentor som vi använder oss av på Ängdalaskolor. Det känns skönt och tryggt (och nödvändigt) att kunna samla all elevinformation på en säker GDPR-plats istället för att ha alla bedömningar och planeringar i en pärm som tidigare. Nog ”skryt” om Terminsplanera :)

Givetvis är inte allt optimalt utan går att förbättra. Jag kan se hur filmer som vägledning inför en uppgift oftast överglänser alla instruktioner med text. Små filmade tips på pedagogiska hjälpmedel och detaljer i en process t.ex. är ett fantastiskt stöd för oss lärare inför introduktionen av ett arbetsområde för att själv slippa lägga tid på att hitta lösningar. De filmerna skulle vi vilja utveckla och producera fler av. Det finns dock bara 24 timmar på dygnet och Karolin och jag arbetar till största delen av veckans timmar i skolan med elever från år 3-9. Det är vår styrka att allt vi lägger in i Terminsplanera är beprövat med eleverna i alla åldrar. Vi prioriterar kvalitet och trygghet i att uppgifterna fungerar i verkligheten framför allt annat. Dock måste vi i sommar gå igenom allt innehåll för att uppdatera.

I skrivande stund sitter också Marcus och utvecklar vårt eget ”Google Classroom” om jag lättast ska beskriva det som komma skall. Till hösten, utan ytterligare kostnad, kommer den tjänsten att implementeras så att alla elever får ett eget ”rum” i portalen där dennes historiska slöjdprocess kan dokumenteras. Ni ska kunna lämna ut teoretiska uppgifter och uppdrag till era elever och samla elevens svar med foton, filmer och utvärderingar om ni så vill. Den kommunikationen saknar jag själv och då vill vi såklart ta fram och erbjuda den i Terminsplanera.

Då först börjar vi närma oss slutmålet med allt samlat på ett ställe - Uppgiftsbibliotek, era egna uppgifter, bedömningar och lektionsanteckningar, elevkommunikation och en mängd övrigt stöd som filmer, dokument och länkar etc. Hoppas att ni vill hänga med på
hela resan dit :)

Här följer ett sammandrag över vad Karolin och jag har arbetat med och behandlat under läsåret 2019/20 på våra respektive skolor och slöjdarter. Några av de uppgifter vi arbetat med kommer läggas in under sommaren medan några finns redan i U-banken.

 

Läs mer i nedanstående pdf'er: