Blogg

Här kan du läsa vår senaste information & nyheter. Klicka på en ruta av intresse för att läsa mer om denna.

 

Slöjd, uttryck och mångkultur

 
Slöjd, uttryck och mångkultur är en utställning där över 650 elever tar över Landskrona konsthall och visade upp sina slöjdarbeten. Utställningen är ett resultat av ett projekt där eleverna tolkar och ger uttryck för både global och lokal mångkultur via skolslöjden. Syftet med projektet vara att vissa upp slöjden i det offentliga rummet samt att låta eleverna mötas via slöjden i en mångkulturell stad som Landskrona. I utställningen kommer man kunna se hur eleverna använt sig av slöjden som uttrycksmedel för att uttrycka och utforska områden som identitet, mångfalden, härkomst och globalisering.
 

Utställningen visas mellan fredagen den 7 december till söndagen den 16 december.

Landskrona konsthall har öppet varje dag mellan 12.00 - 17.00

 

klicka för att läsa hela

Höstnyheter

Hej och välkomna tillbaka till en ny termin!

Våra första nyheter är tre filmer om att ytbehandla och dekorera på trä.
Filmerna heter "Målning med schattering", "Måla med pensel och svamp" samt "Dekorera bilder på trä". 
Ni hittar dem i ÖVRIGT STÖD under Trä & Metall - Ytbehandling/dekorering.

Vidare har vi lagt till ett digitalt roligt stöd i uppgiften Tovningstavla (samverkansuppgift). Ni hittar den lilla filmen i själva uppgiften.

Om ca en vecka kommer ni också kunna hitta en film om hur man skapar QR-koder och hur man kan använda sig av dem i slöjden.

Vi jobbar även febrilt med att under hösten bli klara med vår egen tjänst där du kommer att kunna kommunicera med eleverna på ett smidigt och enkelt sätt. Detta implementeras givetvis utan extra kostnad. Vi återkommer med det!

Dessutom fixar vi med ett par utvecklingar där du kommer att kunna markera ett plus/pil i bedömningsmatrisen så att man 
enklare kan se om eleven är på god väg mot nästa nivå (ett starkt E eller C).

Vi hörs snart igen. Lycka till hela hösten!

Pelle, Karolin och Marcus
klicka för att läsa hela

Sommarerbjudande!

Använd
UPPGIFTSBANKEN
G R A T I S
från juni t.o.m. augusti!

Vi är Pelle Bohm och Karolin Wagner som båda arbetar som slöjdlärare och samtidigt hanterar och fyller Terminsplanera med stöd för hela slöjdämnet. Vi gör detta för att ge slöjden och er slöjdlärare något bra att kunna använda i ert dagliga arbete med eleverna. Det saknas bra stöd och här är vårt bidrag. 

Vår idé är att här samla allt slöjdunderlag du behöver för att sedan föra över och ev. slutbedömma i skolans större lärportal. Här hittar och samlar du allt på ett ställe. I och med den nya GDPR lagen kommer allt samlande av anteckningar på övriga osäkra platser (filer, mappar, kalendrar etc.) dessutom vara olämpligt om inte direkt olagligt! Givetvis följer vi och har säkrat upp för den nya lagen och mer information om detta kommer under sommaren.

UPPGIFTSBANKEN med 200 olika beprövade arbetsområden/uppgifter för hela slöjdämnet ser vi som en bonus på Terminsplanera som erbjuds för endast 449 kr per termin! (rabbatterad avgift vid fler användare/skola).

När du har botaniserat i vår bank under sommaren kan du vid medlemskap även få...

  • Lägga in dina egna skapade uppgifter i banken (som bara du ser) och koppla dina och övriga uppgifter till den smarta tjänsten med TERMINSPLANERINGEN. Du strukturerar dem med vår smidiga mall till hjälp på samma sätt som övriga uppgifter i banken med dina valda kunskapskrav.
  • Terminsplanera i tydliga vyer för dina elevgrupper med arbetsområden kopplade till vårt enkla bedömningssystem.
  • Skriva lektionskommentarer genom elevens processande.
  • Bedöma i en mycket smidig matris och sedan i en överskådlig vy se alla enskilda arbetsområdens bedömningar!
  • Hitta historik om vad varje grupp gjort och gått igenom under åren samt hitta varje enskild elevs historik och dess utveckling.
  • Ta del av ÖVRIGT STÖD där vi presenterar allt som inte direkt är knutet till en uppgift. Det kan vara filmer, dokument, instruktionsblad, faktablad, länkar m.m.

 

Kommer under höstterminen

Vi arbetar dessutom med att färdigställa en elevkommunikation där du kan kommunicera med dina elever. Du skickar uppgifter, filmer, frågeställningar som de via länk kan svara på. Det kan t.ex. gälla att skriva omdöme där du tar emot ut/värderingar och ev. bilder m.m. på gjorda arbetsområden. Elevens dokumentation samlas därefter på Terminsplanera där du kan bedöma och sammanställa elevens alla arbeten. Vi siktar på att undvika elevinloggningar vilket underlättar lärarens arbete men eleven ska ändå kunna se sin portfolio när läraren väljer att "dela ut rummet". Denna tjänst implementeras givetvis utan ytterligare kostnad!

 

Summa summarum

Allt ovan har endast DU som lärare tillgång till och inget är synligt förrän du tar det vidare till annan plats. Visst kan man känna att man inte vill arbeta med flera olika plattformar men vi befarar att du ändå gör så i dag med pärmar, filer, lappar och kalendrar? Nu har du allt på ett ställe och säkert sparat!

Dessutom behöver du bara arbeta med de stöd du själv väljer av allt som finns på Terminsplanera. Vi känner att vi kan erbjuda dig ett digert slöjdstöd för en bra terminsavgift så varför inte prova på! Det finns givetvis instruktionsfilmer till alla tjänster inne i portalen.

ALLTSÅ... kan du under juni och juli, och nu även augusti, besöka UPPGIFTSBANKEN helt kostnadsfritt. Vill du sedan omgående börja pröva dig fram på hela portalen så kan du koppla på resten av Terminsplanera för endast 449 kr. Detta gör du genom att registrera dig. Det utgår då även en uppläggningsavgift på 299 kr (engångskostnad) för att starta upp ert konto i administrationssystemet och för att kunna bistå med support.

 

Välkomna önskar Pelle, Karolin och Marcus

 

Enkel startguide för att komma igång med terminsplaneringen!

  • Starta med att skapa några få grupper med dess elever inför hösten.
  • Lägg in dina egna favorituppgifter, eller använd bankens, som kopplas till terminsplaneringsmallen och bedömningssystemet.
  • Skapa din terminsplanering för gruppen och invänta eleverna!

 

 

klicka för att läsa hela

Planer i närtid

Idag har vi diskuterat framtiden för Terminsplanera. Det var en lång och bra diskussion, och vi har intressanta idéer och spännande uppgifter framför oss.

Vad efterfrågas av slöjdlärarna för att er arbetssituation ska kunna underlättas och hur ska vi kunna utveckla Terminsplanera i den riktningen? Det var frågan för dagen.

Vår nästa utmaning, som är under pågående utveckling, är en tjänst där du som lärare kan kommunicera med eleverna. Du kommer exempelvis att kunna maila ut elevuppgifter, be om återkoppling, flippa klassrum, informera, skicka specifika utvärderingsfrågor eller ge eleverna tillgång till att föra loggbok. Eftersom vårt mål är att skapa en enkel och användarvänlig plattform så har vi som ambition att bygga detta kontolöst, det vill säga att eleverna varken behöver konto eller inloggning. Eventuellt låter vi dig som lärare välja typ av lösning, då krav kan variera från skola till skola. Varje elev får dessutom en egen presentationssida, innehållande allt från historik till foton på alster, där du som lärare kan välja att dela denna med eleven eller dess föräldrar.

För övrigt arbetar vi med att säkra portalen inför GDPR, personuppgiftslagen på steroider, och vi har ständigt en lång lista med förbättringar och tillägg som vi betar av en efter en.

Har du något önskemål på specifik funktionalitet i portalen som hade underlättat ditt dagliga arbete, eller kanske gjort att du slapp någon annan tjänst? Här gärna av dig till oss genom "Kontakta oss" med mer information! Får vi idéer som sedan blir nya tjänster i portalen så bjuder vi på en terminsavgift.

Mötet slut, nu börjar vi jobba igen! 

klicka för att läsa hela

Ny struktur för Terminsplanering

Efter några veckors hårt jobb kan vi nu presentera ett flertal förändringar och uppdateringar i portalen som vi hoppas att ni ska uppskatta. Allt för att det ska bli tydligare och mer användarvänligt.

Tjänsten Terminsplanering ser nu annorlunda ut med fem administrativa flikar på rad. Till höger om dessa finns både en lathund (text) och en ny film om hur du organiserar grupper med elever och hur du därefter skapar dina terminsplaneringar.

Under fliken Uppgifter kan du lägga in dina egna uppgifter i systemet och du hittar även här en film som vägleder dig.

Till sist under Bedömning/Historik hittar du dina planeringar, skriver lektionskommentarer och bedömer smidigt eleverna under och efter avslutat arbetsområde. Här finns såklart ytterligare en film som hjälper dig.

Vi hoppas att ni har sett att ni kan använda Terminsplanera utan ytterligare avgift hela vårterminen. Ta därför chansen och skapa någon/några elevgrupper och terminsplanera för dessa så ni får en känsla för hela portalen och alla dess fördelar.

Hör gärna av er om ni undrar något, har synpunkter eller kanske vill bidra med era egna uppgifter så att den stora uppgiftsbanken växer snabbare.


Ha en lyckad resterande vårtermin.

Vänligen Pelle, Karolin och Marcus

 

Bild på den nya terminsplaneringen

klicka för att läsa hela

Full fart mot 2018!

Nu är äntligen alla tjänsterna på plats i portalen - Terminsplaneringen, Uppgiftsbanken samt Övrigt stöd - och systemet har förbättrats massor under terminen. Inget blir någonsin färdigt utan portalen kommer att fortsätta växa och utvecklas hela tiden. Vi arbetar redan med att framöver kunna komplettera Terminsplanera med bedömning av elevernas egna omdömen. En enkel kommunikation utan användarnamn och lösenord som eleverna behöver komma ihåg. Spännande!
 

Bild på Övrigt stöd

Bilden är ett exempel på hur vår senaste tjänst, Övrigt stöd, ser ut


Vårt erbjudande
Inför 2018 erbjuder vi dig att använda Terminsplanera t.o.m  31:e mars utan att betala någon terminsavgift. Registrera dig och bli medlem för endast 299 kr i uppläggningsavgift. Det är en engångskostnad som gör att du läggs upp i systemet, får kontinuerliga uppdateringar, nya uppgifter & stöd samt full support. När provperioden är över kontaktar vi dig för ett nytt förmånligt erbjudande om eventuellt fortsatt medlemskap, kravlöst och enkelt.

Vi tror på Terminsplanera och fördelarna är många för dig som slöjdlärare. Försök ta dig tid och planera under jullovet för att kunna utnyttja hela portalen. Det blir roligare att undervisa när det är smart och enkelt!


GOD JUL
önskar Pelle, Karolin och Marcus

Om ni har fungerande nätverksträffar i er kommun så kommer vi gärna och visar Terminsplanera för er. Hör gärna av er till info@terminsplanera.se om ni undrar något.

 

 

klicka för att läsa hela

Slöjdlärare - Pionjärer!

Nu är vi äntligen så långt komna att vi vill erbjuda er att pröva vår portal Terminsplanera. För er som inte följt med vår nyhetsrapportering under våren vill vi berätta att Portalen innehåller olika slags stöd för slöjden och då menar vi HELA slöjdämnet med Textil, Trä, Metall och Samverkansområden.

Terminsplanera består av 3 plattformar.
Den största behållningen kommer att vara just plattformen Terminsplanering där du kan terminsplanera för alla dina grupper och därefter på ett mycket enkelt och smidigt sätt bedöma eleverna efter avslutat arbetsområde. Givetvis finns sedan all din historik här där du hämtar äldre terminsplaneringar och kan se vad som gjorts och bedömts genom åren och vad ni gått igenom.

Uppgiftsbanken ser vi som en stor bonus till er. Den närmar sig i dag 200 beprövade och strukturerade arbetsområden som du kan koppla till din terminsplanering. Du kan även bygga din egen uppgiftsbank som sedan kan kopplas och bedömas i systemet.

Övrigt stöd är en tredje plattform där du hittar annat övrigt stöd för din undervisning.

 

Vårt erbjudande är att du som lärare får använda portalen hela höstterminen 2017 utan terminskostnad.  


Dock tar vi ut en engångsavgift på 299 kr/användare för upplägg av kund samt för att kunna börja arkivering, uppdateringar och stå till tjänst med support under denna tid. Du kan läsa mer om vårt erbjudande på registreringssidan.

Vi vill vara tydliga med att under kommande veckor är vår portal under prövning och därför finns en viss risk med något område som inte fungerar optimalt eller kanske saknas. Det kan också uppstå fel eftersom allt inte blivit testat under tryck. Detta kommer med er hjälp att synkas och ordnas upp. Vi önskar därför att ni hör av er till oss med allt som kan ”förbättras” eller som ni saknar.

Portalen är inte interaktiv med eleverna utan det är din egna privata organiserade slöjdstation. Så ni som vill med på tåget nu till HT-17 - gå in och ansök om medlemskap så vi kan lägga upp ett konto och ni kan börja arbeta!

Om du inte har sett vår demofilm ännu så bör du göra det innan du startar med att planera upp terminen.


Välkommen, önskar Pelle, Marcus och Karolin.
 

Registrera dig på Terminsplanera.se →

 

Våga organisera din undervisning - Det är du värd!

klicka för att läsa hela