Vår meny på eget vis

Upplagd av Karolin Wagner

  Skriv ut
Snabbfakta
Vår meny på eget vis
Kategori
Samverkan
Årskurs
Årskurs 7-9
Grupp
För hela gruppen
Område
Öppen uppgift
Förmåga
Analysera och.., Formge och.., Tolka slöjdföremåls.., Välja och..
Kunskapskrav
Formge, framställa föremål.., Använda verktyg.., Utifrån syftet.., Utveckla idéer.., Pröva och ompröva.., Välja handlingsalternativ.., Ge omdömen, Tolka uttryck
Centralt innehåll
Material och redskap, Slöjdens arbetsprocesser, Slöjdens uttrycksformer
Tid
En hel termin
Material
Trä, textil, papper, gips, lera mm
Uppgift

Detta kan vara ett projekt mellan slöjd och hem- och konsumentkunskap. Uppgiften blir att i grupp om tre planera, formge och framställa en tre rätters (förrätt, huvudrätt och efterrätt) meny med tydligt tema (Grekiskt, vegetariskt…) Eleverna kommer att dokumentera sitt arbete i en blogg. (det går lika bra med loggbok, jag tycker blogg är bra för då är det lätt att läga till bilder med.)

Förberedelser

Starta en blogg, om ni vill att eleverna skall dokumentera sin arbetsprosess på den. Jag använder mig av blogger.com

Det kommer att gå åt mycket ull, bomullsgarn och filttyg. Det är många som löser sitt projekt med hjäp av tovning,
virkning och handsömnad av olika slag, så det är bra att handla in:

  • Ull i olika färger
  • Filtnålar
  • Skummgummi
  • Såpa
  • Filttyg i olika färger
  • Bomullsgarn i olika färger
  • Virknålar st 3,5 - 4,5