Skriv ut
Snabbfakta
Vår meny på eget vis
Kategori
Samverkan
Årskurs
Årskurs 7-9
Grupp
För hela gruppen
Område
Trä/metall + Textil + HKK
Förmåga
Formge och.., Reflektera över.., Välja och..
Betygskriterier
Formge, framställa föremål.., Använda verktyg.., Utifrån syftet.., Utveckla idéer.., Pröva och ompröva.., Välja handlingsalternativ.., Reflektera över arbetsprocesser
Centralt innehåll
Material, verktyg och tekniker, Slöjdens arbetsprocesser, Uttryck och betydelse för hållbar utveckling
Tid
En hel termin
Material
Trä, textil, papper, gips, lera mm
Uppgift

Detta kan vara ett projekt mellan slöjd och hem- och konsumentkunskap. Uppgiften blir att i grupp om tre planera, formge och framställa en tre-rätters (förrätt, huvudrätt och efterrätt) meny med tydligt tema (Grekiskt, vegetariskt…) Eleverna kommer sedan att dokumentera sitt arbete i en blogg. (det går lika bra med loggbok men jag tycker blogg är bra för då är det lätt att lägga till bilder.)

Förberedelser

Starta en blogg, om ni vill att eleverna skall dokumentera sin arbetsprocess i den. Jag använder mig av blogger.com

Det kommer att gå åt mycket ull, bomullsgarn och filttyg. Det är många som löser sitt projekt med hjäp av tovning,
virkning och handsömnad av olika slag, så det är bra att handla in:

  • Ull i olika färger
  • Filtnålar
  • Skummgummi
  • Såpa
  • Filttyg i olika färger
  • Bomullsgarn i olika färger
  • Virknålar st 3,5 - 4,5