Skriv ut

Undervisningsstöd: Zentanglebroderi

Förmågor att utveckla:

  • Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker
  • Att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet

 Centralt innehåll i årskurs   7-9:

  • Metall, textil, trä och andra material. Materialens kombinationsmöjligheter med varandra.
  • Utvecklade former av hantverkstekniker och begrepp som används i sam­band med dessa.
  • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning samt ref­lektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbets­processen samverkar och påverkar resultatet.
  • Hur färg, form och material kan kombineras för att skapa personliga uttryck i egna slöjdföremål.


Arbetsområdet beräknas ta ca 10 veckor.
Fokus läggs på det egna skapandet, samt att jobba med färg och form på ett kreativt sätt.

Starta arbetsområdet med diskussion kring konstformen ”Zentangle”. Det finns mycket information på nätet. Hämta inspiration från tex  www.zentangle.com. Det är även personer som bloggar i ämnet. En svensk bloggare beskriver tekniken så här:

”Inte visste jag att det jag höll på med när jag pratade i telefon eller när jag satt och lyssnade på föreläsningar hade ett namn - Zentangle.”

Visa bilder på hur man kan överföra skisserna till broderi. Man behöver givetvis inte enbart jobba med svart på vitt, utan alla färger och även pärlor och paljetter kan komma in i broderiet. Det positiva är att det går att utveckla hur mycket som helst. Broderierna blir på så sätt personliga och eleverna får möjlighet att jobba kreativt på sin egen nivå.

Jag brukar gå igenom några olika stygn, som kan vara användbara för ett fritt broderi. Men jag tycker också det är viktigt att uppmana eleverna att jobba fritt, gärna leta upp stygn som de vill arbeta med eller till och med hitta på egna stygn. Här finns inga rätt eller fel!

Arbetsuppgiften är att varje elev ska bidra med varsin del i ett lapptäcke. När eleverna är färdiga med broderiet tittar vi gemensamt på hur monteringen ska se ut. Vilken/vilka färger ska rama in? Hur placerar vi broderierna i förhållande till varandra för att lapptäcket ska se finast ut? Jag har tagit till min uppgift att sammanfoga lapptäcket, men självklart kan även elever göra det arbetet.

Avslutningsvis ska lapptäcket hängas upp i skolans lokaler. Det ska vara en utsmyckning, som alla kan ta del av. I samband med det brukar vi även titta på var man kan hitta textila utsmyckningar i offentliga lokaler. Riksdagsväven är ju ett bra exempel, som man kan prata om i detta sammanhang.