- Snabbfakta
- Trädstammen
- Kategori
- Samverkan
- Årskurs
- Årskurs 4-6
- Grupp
- För hela gruppen
- Område
- Material & verktygslära
- Förmåga
- Formge och..
- Kunskapskrav
- Formge, framställa föremål..
- Centralt innehåll
- Material och redskap
- Tid
- ca 2 x 4 v.
- Material
- 7 mm plywood och mjuka material
- Uppgift
Eleven formger och målar en del av en trädstam. Därefter borrar och sågar de hål i den, tillverkar olika djur till
dessa hål och annat som kan finnas på och i en trädstam.
- Förberedelser
I Träslöjden bör 7 mm plywood finnas och i textilslöjden kan olika små spillbitar av textiltyg, filt och kanske garn komma till användning.

Elevuppgift: Trädstammen
Under ca 8 veckor ska du arbeta i både träslöjden och textilslöjden.
Du ska tillverka en trädstam och något djur och tillbehör som kan hittas i ett träd!

Undervisningsstöd: Trädstammen
Förmågor att utveckla:
- Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker
Centralt innehåll i årskurs 4-6
- Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
- Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
- Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.
Här ville jag hitta ett bra arbetsområde där de yngre kunde bekanta sig med grundläggande verktyg och motoriska moment. Jag tänkte i träslöjden på att såga, borra (pelarborrmaskin) fila, sandpappra och måla. Allt detta kryddat med fantasi om hur stammen ska se ut och vad som ska titta ut genom hålen?
Med skapandet av en stam kommer man också naturligt in på olika trädslag, årsringar och fiberrikting etc.
Vidare är plywood 7 mm ett bra material till stam och då kan man även prata om vad plywood är och hur det är uppbyggt.
Jag har avsiktligt tänkt att eleven även ska rita ett oregelbundet - eller ovalt hål så att man inte bara borrar. Här får man då även träna på att föra kontursågen alt. lövsågen, på rätt sätt.
När det gäller det textila så kan man arbeta med både tovning, virkning eller kanske påta en svans som hänger ut från ett hål? Kanske kan man tova ett blad? På bilderna i idébladet ser ni en uggla, en ekorresvans och en liten larv! Vad kan man mer tänka sig? Kanske någon som tittar in i hålet, en geting, en hackspett, en stor näbb som sticker ut eller en mus? Kanske en repstege där något djur klättrar upp eller varför inte flera svansar eller ögon som bor i trädet?
Diskutera med eleverna!
Som i ett par andra uppgifter där slöjdarterna samverkar i de yngre åldrarna kan man med fördel arbeta på följande sätt: Bestäm er för antal veckor (ca 8 i detta fall?) och spendera 4 veckor i varje slöjdart innan ni byter. Man behöver ju inte nödvändigtvis stanna en hel termin i vardera sal innan man växlar, eller hur?
Bedömningsmatris: Trädstammen
Formge och.. |
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
|
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
|
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
|