Skriv ut

Undervisningsstöd: Trädstammen

Förmågor att utveckla:

  • Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker

 
Centralt innehåll i årskurs 4-6

  • Metall, textil, trä och andra material. Materialens egenskaper, an­vänd­nings­områden och kombinationsmöjligheter med varandra.
  • Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och ref­lektion över arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Här ville vi hitta ett bra arbetsområde där de yngre kunde bekanta sig med grundläggande verktyg och motoriska moment. Jag tänkte i träslöjden på att såga, borra (pelarborrmaskin) fila, sandpappra och måla. Allt detta kryddat med fantasi om hur stammen ska se ut och vad som ska titta ut genom hålen?
Med skapandet av en stam kommer man också naturligt in på olika trädslag, årsringar och fiberrikting etc.
Vidare är plywood 7 mm ett bra material till stam och då kan man även prata om vad plywood är och hur det är uppbyggt.
Jag har avsiktligt tänkt att eleven även ska rita ett oregelbundet - eller ovalt hål så att man inte bara borrar. Här får man då även träna på att föra kontursågen alt. lövsågen, på rätt sätt.

När det gäller det textila så kan man arbeta med både tovning, virkning eller kanske påta en svans som hänger ut från ett hål? Kanske kan man tova ett blad? På bilderna i idébladet ser ni en uggla, en ekorresvans och en liten larv!  Vad kan man mer tänka sig? Kanske någon som tittar in i hålet, en geting, en hackspett, en stor näbb som sticker ut eller en mus? Kanske en repstege där något djur klättrar upp eller varför inte flera svansar eller ögon som bor i trädet? 
Diskutera med eleverna!

Som i ett par andra uppgifter där slöjdarterna samverkar i de yngre åldrarna kan man med fördel arbeta på följande sätt: Bestäm er för antal veckor (ca 8 i detta fall?) och spendera 4 veckor i varje slöjdart innan ni byter. Man behöver ju inte nödvändigtvis stanna en hel termin i vardera sal innan man växlar, eller hur?